Afscheid van de vloer

6 december 2002: de gong op de vloer van de optiebeurs in Amsterdam gaat voor de laatste keer. De karakteristieke beelden van gekleurde jasjes en schreeuwende groepjes mannen behoren voortaan tot het verleden. Als laatste in Europa gaat de beurs in Amsterdam over van de "open outcry" naar de schermenhandel, waarbij handelaren achter een computer zitten en een klik op de muis koop of verkoop bepaalt.

Afscheid van de vloer. Een film van Edwin Trommelen en Paul Enkelaar. Wat zijn de gevolgen van deze veranderingen voor de mensen op de vloer? Edwin Trommelen en Paul Enkelaar volgen in de documentaire Afscheid van de vloer drie handelaren, zogenaamde marketmakers, tijdens de laatste maanden op de optiebeurs.

Twee van deze zogenaamde marketmakers runnen een eigen bedrijfje en zijn op hun leeftijd - rond de 40 - al oude rotten in het vak. Rien is een huisvader met een grote passie voor moderne kunst, Fred leeft een ruiger leven, houdt van snelle motoren en is vol passie voor het vak. De derde, Tom, is jonger. Hij is trots op zijn beroep maar realiseert zich ook dat het te allen tijde een gewone job is.

De drie marketmakers openen het gesloten wereldje van de optiehandelaren voor de kijkers. De optievloer zelf, transacties, ruzies in de zogenaamde crowd en persoonlijke dingen, allerlei zaken komen aan de orde. Rien, Fred, en Tom vertellen wat hun beroep inhoudt, praten over vriendschappen in de crowd, hun eerste handelsdag en het imago van snelle jongens dat aan hen kleeft. Verder vertellen ze openhartig over de moeilijke kanten van hun vak, stress en geld. Deze documentaire is geproduceerd door Idtv en werd in 2003 uitgezonden bij Dokument van de NCRV. (40 min.)