Documentaires

Hieronder volgt een overzicht en een beschrijving van de documentaires die ik gemaakt heb, die in ontwikkeling zijn, of waarvoor plannen bestaan.

Stemmen uit de Toendra, de laatste der Joekagieren

Stemmen uit de Toendra, de laatste der Joekagieren In de Russische deelrepubliek Sakha (Jakoetië), boven de poolcirkel, wonen de Toendra-Joekagieren, een nomadenvolk van rendierhouders. Hun taal en cultuur dreigen in rap tempo te verdwijnen: nog slechts 63 van hen spreken de taal. De aan de Universiteit van Amsterdam verbonden taalkundige Cecilia Odé bezoekt met een zekere regelmaat de Joekagieren om het Joekagiers voor het nageslacht te bewaren.

De documentaire is gemaakt in 2013 en vertoond op diverse filmfestivals en heeft meerdere prijzen gewonnen: De Grand Prix op het II Arctisch Festival voor non-fictie Films in Sint Petersburg; Beste buitenlandse Film op 22ste Internationale Festival van Ethnologische Films in Belgrado; De Grand Prix op het International Filmfest Bansko, Bulgarije.

Meer »

Afscheid van de vloer

Afscheid van de vloer. Een film van Edwin Trommelen en Paul Enkelaar. 6 december 2002: de gong op de vloer van de optiebeurs in Amsterdam gaat voor de laatste keer. Als laatste in Europa gaat de beurs in Amsterdam over van de "open outcry" naar de schermenhandel, waarbij handelaren achter een computer zitten en een klik op de muis koop of verkoop bepaalt.

Edwin Trommelen en Paul Enkelaar volgen in de documentaire Afscheid van de vloer drie handelaren, zogenaamde marketmakers, tijdens de laatste maanden op de optiebeurs.

Meer »

Terug naar het kamp

Terug naar het kamp. Een film van Paul Enkelaar en Edwin Trommelen. In 1995 wordt in Rusland Daniëlle opgepakt, een Nederlandse vrouw van 20 die drugs probeert te smokkelen. In april 1998 komt ze vrij, een jaar later gaat Daniëlle terug naar het vrouwenkamp waar ze vast heeft gezeten. Gaandeweg komt aan het licht dat Daniëlle in Rusland niet alleen een vreselijke tijd heeft gehad, maar ook gelukkig is geweest, gelukkiger dan ooit tevoren.

Terug naar het kamp is het indrukwekkende relaas van een vrouw die in een nachtmerrie volwassen werd. Hoe kon zij deze ogenschijnlijk vreselijke tijd in haar leven toch een positieve wending geven? NCRV-Dokument heeft Terug naar het Kamp in 2001 uitgezonden, VRT/Canvas in 2003. (40min.)

Meer »

Thuis wacht men op u

Thuis wacht men op u. Een film van Edwin Trommelen en Paul Enkelaar. Thuis wacht men op U - Gevangen in Mordovië speelt in het hetzelfde kampgebied in Mordovië als waar Daniëlle heeft vastgezeten. Daar zijn 16 strafkampen in een regio zo groot als de provincie Utrecht. De kampen zijn de economische kurk waarop de regio drijft, iedereen heeft direct of indirect met de kampen te maken. Het aantal inwoners van 20.000 is nauwelijks hoger dan het aantal gevangenen.

Thuis wacht men op U - Gevangen in Mordovië is in 2004 uitgezonden op het Oost-Europa Kanaal in Amsterdam en Rotterdam. (50 min.)

Meer »

Het bewogen leven van Graaf Anton Devier

Het bewogen leven van Graaf Devier. Samen met Oleg Aklas. Anton Devier (1682-1745) was een Portugese jood uit Amsterdam. Op jonge leeftijd ontmoette hij tsaar Peter de Grote, een ontmoeting die zijn leven dramatisch veranderde.

De documentaire Achter De Zwarte Bergen is een zoektocht naar de joodse Amsterdammer die zijn sporen in Rusland achterliet; naar een man die diep viel maar weer opstond; naar een opportunist die het lot in eigen hand nam en opklom van Amsterdams straatschoffie tot een van machtigste mannen van het Russische rijk.

Achter de Zwarte Bergen is in december 2006 door de Joodse Omroep uitgezonden op Nederland 1.

Meer »

Turkmenistan, Land Van Mijn Vader

Turkmenistan, Land Van Mijn Vader. In 1991 werd Turkmenistan onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Saparmurat Nijazov (1940-2006), werd de eerste president. Zijn bewind verwerd tot een gitzwarte dictatuur, waarin het hele leven draaide om zijn Ruhnama, het "Boek van de ziel".

Drie bannelingen uit Turkmenistan, een kunstenaar, een dichter/schrijver en een journalist, en hun zonen van rond de 20, vertellen over het land, over Turkmenbashi en het "Boek van de Ziel", over de nieuwe president, over hun hoop en de toekomst…

De reportage is gemaakt in 2008 en is in februari 2009 dagelijks te zien geweest op het digitale themakanaal Goed.tv.

Meer »