Terug naar het kamp

In 1995 wordt in Rusland Daniëlle opgepakt, een Nederlandse vrouw van 20 die drugs probeert te smokkelen. In april 1998 komt ze vrij, een jaar later gaat Daniëlle terug naar het vrouwenkamp waar ze vast heeft gezeten. Ze ontmoet oude vrienden en bekenden die nog steeds zitten en ook een medegevangene die de liefde van haar leven zou worden. Gaandeweg komt aan het licht dat Daniëlle in Rusland niet alleen een vreselijke tijd heeft gehad, maar ook gelukkig is geweest, gelukkiger dan ooit tevoren...

Terug naar het kamp. Een film van Paul Enkelaar en Edwin Trommelen. Daniëlle is een Amsterdamse probleemjongere wier leven op haar 20ste een dieptepunt bereikt. Na een zeer onrustige jeugd belandt ze in coffeeshops, woont overal en nergens en heeft geen doel voor ogen. Om makkelijk geld te verdienen laat ze zich door vrienden verleiden tot een vakantie in Colombia. Ze hoeft op de terugweg alleen maar een koffer mee te nemen.

Bij een tussenlanding in Moskou wordt ze opgepakt en na een langdurig voorarrest veroordeeld tot zes jaar gevangenis en werkkamp. Dan begint een zwerftocht langs gevangenissen en strafkampen. Drie jaar later is ze vrij wegens goed gedrag. In die drie jaar heeft ze heel wat uitersten moeten doorstaan. Ze moest heel hard werken, is ernstig ziek geweest, heeft de isoleercel leren kennen, zat met 40 vrouwen in een cel zonder stromend water en met een poepdoos in het midden en heeft mensen zien sterven. Maar het waren niet louter ontberingen. Ze heeft er haar vriendin leren kennen met wie ze nog steeds contact heeft, Russisch geleerd, Russische vrouwen ontmoet met een diep gewortelde levenswijsheid en er waren de hartverwarmende steunbetuigingen uit Nederland.

Terug naar het kamp is het indrukwekkende relaas van een vrouw die in een nachtmerrie volwassen werd. Hoe kon zij deze ogenschijnlijk vreselijke tijd in haar leven toch een positieve wending geven? NCRV-Dokument heeft Terug naar het Kamp in 2001 uitgezonden, VRT/Canvas in 2003. (40min.)