Thuis wacht men op u

Thuis wacht men op U - Gevangen in Mordovië speelt in het hetzelfde kampgebied in Mordovië als waar Daniëlle heeft vastgezeten. Daar zijn 16 strafkampen in een regio zo groot als de provincie Utrecht. De kampen zijn de economische kurk waarop de regio drijft, iedereen heeft direct of indirect met de kampen te maken. Het aantal inwoners van 20.000 is nauwelijks hoger dan het aantal gevangenen.

Thuis wacht men op u. Een film van Edwin Trommelen en Paul Enkelaar. Tussen de regels door stelt de film de vraag "Wie houdt wie nu eigenlijk gevangen?". De medewerkers van de kampen werken veelal van generatie op generatie in het kamp, de kans is groot dat ook hun kinderen er zullen werken. Ander werk is er nauwelijks. Terwijl de gevangenen komen en gaan. Na hun straf verlaten ze de regio en gaan verder met hun leven. De plaatselijke bevolking komt vaak niet eens in Moskou...

In de documentaire wordt onder anderen Volodja gevolgd. Hij is commandant van kamp nummer 1, waar de zwaarst gestrafte mannen zitten. We zien hem tijdens zijn werk en zijn vrije tijd, waarover hij openhartig vertelt. Generaal Krasnokoetski is directeur van alle kampen. Hij laat in een expositiezaal de artikelen zien die de gevangenen maken en die verkocht worden om de kampen draaiende te kunnen houden. Want geld uit Moskou is er nauwelijks. Ook het leven van de gevangenen komt aan bod, een man die vrij komt vertelt over zijn ervaringen en kamppsycholoog Svetlana praat met twee meisjes die in een speciale aids-afdeling zitten.

Thuis wacht men op U - Gevangen in Mordovië is in 2004 uitgezonden op het Oost-Europa Kanaal in Amsterdam en Rotterdam. (50 min.)